Iluminat rezidential

Lumina are puterea să sublinieze geometria, textura, culoarea obiectelor dintr-un spațiu, poate face ca fețele oamenilor să se vadă în mod placut, poate crea o atmosferă. Un proiect bine iluminat poate transforma o casa în acasă.

Casa ta

& Iluminatul

Perechea perfectă

luminatul & Arhitectura

Proiectul de iluminat al unei locuințe se rezolvă optim în mod similar cu proiectul de arhitrectură, respectiv, pornid de la nevoile și caracteristicile utilizatorului. Varsta, ocupația și modul de viață al locatarilor determină în mare masură modul în care iluminatul trebuie rezolvat. Al doilea element care individualizează tehnicile de iluminat aplicate este arhitectura fiecărui spațiu: geometria, textura, culoarea, stilul.

Lighiting designerul trebuie să asigure un nivel de iluminare generală confortabil pentru o serie de activități uzuale în locuițe. Acesta poate fi completat de iluminat local proiectat și folosit pentru activități specifice sau ca element de atmosferă.

Locuința ta

Dacă iluminatul general poate fi suficient pentru zonele utilitare sau de circulatie ale unei locuințe, atunci când nivelul acestuia este prea mare și uniform pentru camerele de zi, poate deveni inadecvat și inconfortabil pentru mulți. Zonele de relaxare dintr-o locuiță sunt placute atunci când exisă un nivel jos de iuminare generală cu accente locale de lumină mai puternică. Jocul de lumini și umbre, orchestrat corect, va complimenta arhitectura spațiului și va crea o atmosferă de intimitate. Un accent în iluminat devine perceptibil atunci când raportul dintre nivelul de iluminare a fundalului și nivelul de iluminare al accentului (obiectului de pus în valoare) este de 1:2. Un raport considerat potrivit pentru accente în iluminatul rezidențial este de 1:5. Totuși, pentru efecte teatrale, în spații de zi de dimensiuni foarte mari se pot folosi și raporturi mari (1:50), acesta nefiind însa posibil de atins decât în condițiile în care iluminatul general este redus la o intensitate foarte joasă.
Nivelurile de iluminare recomandate pentru locuite sunt:

  • 300 lx pentru zonele de cititi, gătit, cusut, machiat;
  • 200 lx pentru zonele de joacă;
  • 200 lx pentru zonele de discuție;
  • 100 lx pentru holuri.

Acestea trebuie ajustate în funcție de vârsta utilizatorului, dat fiind că o persoană de 55 de ani are nevoie de doua ori mai multă lumină decât o persoană de 20 de ani pentru realizarea aceleiași activități la același confort vizual.

De evitat

În iluminatul rezidențial apar mai multe greșeli:

˃ asigurarea unui nivel de iluminare ambientală insuficient, prin încercarea de a realiza iluminatul general cu corpuri de iluminat nepotrivite (plafoniere cu sticlă colorată în masă, downlights cu con îngust de distribuție / spoturi) sau insuficiente (neglijarea întocmirii de calcule elementare pentru stabilirea nivelului de iluminat mediu realizat);

˃ folosirea de lămpi cu proprietăți diferite în interiorul aceluiași spațiu (combinarea de lămpi cu temperaturi diferite de culoare);

˃ folosirea de lămpi, balasturi și transformatoare de calitate inferioară (lămpi fluorescente de calitate proastă, cu indece jos de redare a culorii și cu balast electromagnetic generator de pâlpâire, transormatoare proaste generatoare de zgomot).

Locuința ta

Paleta tehnicilor de iluminat pentru fiecare dintre spațiile dintr-o locuință este determinată la nivel primar de dimensiunile și geometria spațiilor.
Pentru spațiile mici, sub 10 mp, se recomandă folosirea unuia sau a maxim două layere de iluminat diferite, cu accentul în special pe suprafețele verticale și, dacă este cazul, a planului de lucru. În spațiile de dimensiuni mici, introducerea de culoare (lumină sau material) are un efect dramatic puternic, putând transforma o încapere de dimensiuni relativ reduse într-un spațiu memorabil, foarte plăcut de utilizat.
Pentru spațiile de dimensiuni medii, între 10-50 mp, se recomandă folosirea a 2 leyere de iluminat diferite, direcționate în special spre iluminarea suprafețelor verticale, a unui număr de 1-3 accente decorative și/sau elemente de iluminat local funcțional. Spațiile de aceste dimensiuni într-o locuință sunt, în general, mobilate cu multe piese diferite. De aceea, nu se recomandă întroducerea de scheme de culoare (lumina sau material) sau jocuri de umbre și lumini cu contrast mare, care ar contribui la creșterea efectului de percepție a spațiului ca fiind dezordonat și obositor.
Pentru spațiile de dimensiuni mai mari de 50 mp se recomandă folosirea a 3 leyere de iluminat (general, local, siguranță), cu efecte compoziționale de umbrile și lumini, cu încorporarea de efecte cromatice pentru modularea estetică a spațiului.