Iluminat birouri

Totul pentru confortul tău

În cadrul iluminatului locurilor de muncă, cel mai spațiilor de birouri ocupă un segment distinct, și în ziua de astăzi relativ ușor de descris și împărțit în categorii. Majoritatea activităților de birou presupune lucrul la un computer și secundar citit, scris, desenat, participarea la discuții.

 

Confort​

În birourile cu calculatoare este recomandat iluminatul indirect sau direct-indirect, preferabil cel cu fluxul luminos indirect în proporţie de peste 50% pentru a preveni apariţia reflexiilor de imagini pe ecranele monitoarelor. Majoritatea corpurilor de iluminat suspendate pentru birouri sunt realizate atât pentru distribuţie directă a luminii cât şi pentru distribuţie indirectă, raportul între cele două variind: 0/100, 25/75, 30/70, 40/60, 80/20, 100/0. Cea mai echilibrată soluţie între un mediu ambiental iluminat stimulativ şi unul iluminat economic este oferit de combinaţia dintre lumina directă şi cea indirectă.
Fluxul indirect este pentru iluminatul general al suprafeţelor şi creează impresia unui spaţiu luminos, primitor şi vast, iar fluxul direct este pentru zonele de lucru cu cerinţe ridicate ale confortului vizual. 
Sursele pentru aceste corpuri de iluminat sunt cel mai frecvent fluorescente şi se recomandă să fie alese în culori calde sau neutre (3000º K – 4000º K), deoarece aceste culori contribuie la realizarea unui mediu plăcut, relaxant şi stimulativ.

Estetic

Pentru realizarea confortului vizual în birouri trebuie evitată denaturarea culorilor, redusă sau eliminată orbirea sau reflexiile şi asigurarea unui nivel mediu de iluminare de 500 lx pe zona de lucru.

Corpurile de iluminat pentru birouri ar trebui alese în acelaşi timp sau imediat după alegerea mobilei şi finisajelor şi trebuie avute în vedere dimensiunile biroului, tipul activităţilor care se desfăşoară acolo, lumina naturală precum şi arhitectura spaţiului.